Kombucha

Kombucza / kombucha. Pisana różnie. Przez jednych uważana za zwykłą modę i drogi produkt bez wartości, przez drugich za napój cudotwórczy. Jak jest naprawdę?

Kombucha, to słodzona herbata, sfermentowana dzięki grupie mikroorganizmów, do postaci napoju tonizującego. Wiem, że słowo „słodzona”, na pierwszy rzut oka i ucha, nie idzie w parze ze zdrowym odżywianiem. Ale daj jej szansę! Oryginalny przepis na kombuchę bazuje na czystej herbacie liściastej (białej, zielonej, czerwonej lub czarnej) i dodaniu do niej SCOBY, tzw. matki, która wyglądem przypomina trochę meduzę. W wolnym tłumaczeniu, można określić SCOBY, jako symbiotyczny zrost bakterii kwasu octowego i drożdży. W procesie fermentacji, który trwa 4-14 dni, grzybek potrafi skonsumować do 95% cukru zawartego w roztworze, więc nie jest cukrowym stworem. Im dłużej SCOBY trzymane jest w roztworze, tym bardziej octowy będzie napój.

Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z Mandżurii, czyli północno-wschodnich Chin. Już w latach 221-206 p.n.e. opisywano jej lecznicze właściwości. Szukając informacji na temat kombuczy, często można trafić na historię o koreańskim lekarzu Kombu, który w V wieku grzybkiem herbacianym leczył cesarza z niestrawności. Późniejsze wzmianki na temat kombuczy w Europie pochodzą z Niemiec z początków XX wieku. Dzisiejsza kombucha, jak nie trudno się domyślić, przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. W latach 90-tych dwudziestego wieku uznano kombuchę za substancję pobudzającą układ odpornościowy. Chorzy na AIDS stosowali ją w ramach swojego leczenia. Wtedy można było ją dostać tylko nieoficjalnymi kanałami, bo nikt nie wpadł na to, że można zapakować ją w butelki😊. Na szczęście teraz jest ogólnodostępna! I gorąco zachęcam Cię do wprowadzenia jej w swoją codzienność. A dlaczego tak bardzo zachęcam? Dowiesz się niebawem…

SMOOTHIE NA ODPORNOŚĆ

SKŁADNIKI:
– 250ml kombuchy
– połówka dojrzałego mango
– 100g malin (w sezonie zimowym polecam te mrożone)
– łyżka tartego korzenia imbiru
– szczypta gałki muszkatałowej
– 1/5 łyżeczki kurkumy
– szczypta czarnego pieprzu

Maliny wrzucić do kielicha blendera i poczekać, aż się rozmrożą. Dodać resztę składników i wszystko zmiksować przy użyciu blendera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij

Zaloguj się

Zamknij

Koszyk (0)

Cart is empty Brak produktów w koszyku.