Świąteczna kombucha z wigilijnym kompotem z suszu to zdrowy napój, który pomoże złagodzić uczucie przejedzenia przy wigilijnym stole, a swoim smakiem zachwyci zarówno tradycjonalistów jak i wielbicieli kulinarnych eksperymentów!
Tradycyjny susz wigilijny składający się z jabłek, gruszek i śliwek miał dla naszych przodków znaczenie symboliczne. Jabłka symbolizowały miłość i siły witalne, gruszki zdrowie i długie życie, a suszone śliwki piękno i odradzające się wiosną życie.
Obecnie nie przywiązujemy wagi do symboliki napoju i większość z nas kojarzy kompot z suszu po prostu jako tradycyjny słodki napój, który pijemy do wigilijnej kolacji. Warto jednak zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne kompotu z suszu. Zawartość suszonych i wędzonych owoców oraz dodatek korzennych przypraw sprawiają, że wigilijny kompot działa doskonale na nasze trawienie!
Zachęceni smakiem i zaletami kompotu z suszu postanowiliśmy sprawdzić jak ten tradycyjny wigilijny napój sprawdziłby się w połączeniu z kombuchą. Naturalna, niepasteryzowana kombucha, dzięki zawartości żywych kultur bakterii znana jest również ze swoich właściwości wspomagających trawienie, a jej lekko kwaskowaty smak wydawał się idealnym przełamaniem słodyczy kompotu z suszu.
Po przetestowaniu różnych smaków uznaliśmy, że najlepszym połączeniem będzie CUDO Kombucha o smaku jaśminowym. Aromat jaśminu i skórki pomarańczowej idealnie skomponował się ze słodkim, lekko dymnym smakiem kompotu tworząc wyjątkową świąteczną kompozycję, która podbije Wasze wigilijne stoły. Spróbujcie sami!
Kompot z suszu:
- 3 litry wody
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 300 gram śliwki suszonej bez pestek
- 300 gram śliwki wędzonej bez pestek
- 200 gram gruszki wędzonej
- 150 gram suszonego jabłka
- pół laski cynamonu
- 8 goździków
Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować godzinę na wolnym ogniu. Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny żeby przeszło smakiem.
Kombucha z kompotem z suszu:
200 ml kombuchy Jaśmin, 100 ml kompotu z suszu.
Opcjonalnie można dodać 50 ml alkoholu typu dobry rum lub żubrówka
Wtedy zmniejszamy proporcję kombuchy i kompotu na 175 ml kombuchy i 75 ml kompotu.
Jeśli w Waszych domach tradycyjnie robi się kompot wg innego przepisu, nie przejmujcie się! Eksperymentujcie do woli, aż znajdziecie idealny smak 🙂
I nie zapomnijcie podzielić się z nami waszymi wrażeniami!