Dzień CUDOwny bardzo! 

Pisząc każdy kolejny artykuł lub plan żywieniowy w swoim zawodowym życiu, zawsze robię to z kieliszkiem lub kubkiem kombuczy na biurku (rodzaj użytego naczynia zależy od pory dnia – wieczorem kieliszek, w ciągu dnia kubek). Nie dlatego, że zwyczajnie chce mi się pić, ale dlatego, że CUDOwna kombucza poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na orzeźwienie umysłu. Ha! Ale nie o tym dziś. 

Dziś będzie odrobina treści na temat przeciwbakteryjnych mocy i wpływu kombuczy na oczyszczanie wątroby. Reszta innym razem, bo przecież nie można napisać wszystkiego w jednym artykule. Któż chciałby czytać długie elaboraty? 😉

Ten sfermentowany napój wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, działając na bakterie gram dodatnie (+), jak i bakterie gram ujemne (-). Wykazano, że może zmniejszać i upośledzać rozwój Escherichia Coli, Candida Albicans, Helicobacter Pylori, Staphylococcus Aureus, Shigella Sonnei, Salmonella Enteritidis,  i innych. Czyli, żegnajcie szkodzące nam mikroorganizmy!

Ale co mnie zachwyciło najbardziej w poszukiwaniu tematu do dzisiejszych rozważań? Wpływ CUDOnapoju na oczyszczanie i regenerację wątroby. Współcześnie nasze statystyczne wątroby są powiększone trzykrotnie! To głównie przez towarzyszący nam wszędzie stres, tłumione w sobie emocje, przetworzoną żywność, dużą zawartość cukru oraz spożywany w nadmiarze alkohol. Straszne to! 

Na szczęście dzięki zawartym w składzie kwasom organicznym, w tym magicznemu kwasowi DSL (D-saccharic acid-1,4-lactone) kombucza może nas wspomóc. Wystarczy dobrze zbilansowane odżywianie, regularne picie kombuczy, aktywność fizyczna i dobra regeneracja, aby żyć dłużej w zdrowiu.

A w pierwszym możliwym momencie możesz dać sobie trochę zdrowia przyrządzając poniższy CUDOmix DLA WĄTROBY. Pomarańcze i jabłka korzystnie wspierają pracę wątroby.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 pomarańcze
  • duże jabłko
  • 1cm kawałek imbiru (mniej lub więcej, według preferencji)
  • kurkuma wedle uznania 
  • 2 szklanki CUDO mango
  • 2 łyżki migdałów blanszowanych

Pomarańcze dobrze umyć, wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem i obrać. Można obieraczką do warzyw obrać najpierw samą skórkę, później resztę. Skórkę pomarańczy warto wykorzystać np. do wypieku bezglutenowego ciasta z makiem lub stworzenia jakiejś marynaty do łososia 😊 Imbir, rzecz jasna, obrać. Wszystkie składniki wrzucamy do mocnego malaksera i miksujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zamknij

Zaloguj się

Zamknij

Koszyk (0)

Cart is empty Brak produktów w koszyku.