fbpx

Co to Kombucha

Kombucha – co to jest?

Smaczny, naturalny, niepasteryzowany – to tylko kilka z wielu zalet, jakimi charakteryzuje się napój CUDO Kombucha. Zaraz, zaraz, ale czy wiesz, co to jest kombucha? Co kryje się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą, odpowiadającą za niezwykłe właściwości naszego napoju? W tym artykule odpowiadamy na arcyważne pytanie: kombucha – co to jest?

Naturalna kombucha to musujący, słodko-kwaśny, naturalny napój energetyzujący, naturalny probiotyk i naturalny napój izotoniczny powstający w efekcie procesów fermentacji z herbaty i cukru, dzięki obecności tzw. grzyba herbacianego. Grzyb kombucha (znany też jako grzybek japoński / cudowny grzyb) to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów – zawiera głównie żywe kultury bakterii dla dorosłych i specjalne kultury drożdży, należące do grupy SCOBY kombucha (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). SCOBY kombucha to grupa symbiotycznych kultur drożdży i bakterii o dobroczynnych właściwościach.

Niech Cię więc nie zmyli nazwa – grzybkowi daleko do wyglądu klasycznych borowików czy maślaków. Grzyb kombucha („cudowny grzyb”) ma bowiem wygląd jasnopomarańczowego albo białego, galaretowatego kożuszka, przypominającego ten, jaki tworzy się na mleku. Niektórzy twierdzą nawet, że przypomina meduzę. Dodanie go do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku czego powstaje naturalny energetyk i probiotyk, czyli żywa herbata – kombucha.

Aby zwiększyć przyjemność płynącą z kosztowania napoju, dodajemy do niego inne składniki, tworząc pyszne preparaty na oczyszczanie organizmu CUDO Kombucha o różnych smakach. Kombucha z zielonej herbaty, z Yerba Mate, kombucha z herbatą jaśminową, a może z czarną herbatą Assam? Bogactwo smaków i aromatów niepasteryzowanej CUDO Kombuchy zachwyci Twoje podniebienie.

Właściwości i działanie kombuchy

Brzmi interesująco? To jednak nie wszystko. Równie niezwykłe są bowiem właściwości, jakie ma Yerba Mate kombucha. Działanie tego naturalnego napoju Cię zadziwi!

Kombucha herbata to napój oczyszczający organizm, którego prozdrowotne właściwości medycyna naturalna wykorzystuje już od ponad 2000 lat. W starożytnych Chinach nazywano ją „herbatą nieśmiertelności” albo „eliksirem wiecznego życia” i wykorzystywano przede wszystkim jako preparaty na oczyszczanie organizmu i umożliwiające detoks organizmu z toksyn. Później kombucha do picia trafiła do Japonii, gdzie zyskała największą sławę. Do Polski kombucha z zielonej herbaty trafiła najprawdopodobniej z herbatą czarną. I choć żywa herbata kombucha nie podbiła Europy Zachodniej, której mieszkańcy podchodzą dość sceptycznie do kiszonek i produktów fermentowanych, to w naszym regionie napój znalazł swoje miejsce.

Dziś ten naturalny energetyk cieszy się rosnącą popularnością przede wszystkim ze względu na to, jakie właściwości posiada herbata kombucha. Cudowny grzyb dostarcza mnóstwa cennych witamin z grupy B i C, a także kwasów organicznych, takich jak kwas jabłkowy, mlekowy i octowy. Ten naturalny probiotyk i napój izotoniczny zawiera również żelazo, magnez, wapń, miedź i duże ilości cynku. Kombucha do picia może zawierać ponadto cukier, kofeinę, alkohol oraz inne substancje.

Herbata z kombucha, jako naturalny probiotyk, działa dobroczynnie na florę jelit. Ten napój energetyczny naturalny wspomaga pracę nerek, wątroby i układu pokarmowego. To niejedyne korzyści, jakie zapewnia kombucha. Właściwości zdrowotne sprawiają, że herbata jest polecana jako napój oczyszczający organizm, uspokajający i pomagający przywrócić wewnętrzną równowagę organizmu. Herbata kombucha wzmacnia odporność i wspiera zapobieganie infekcjom. Kombucha z kawy, z Yerba Mate działa jak naturalny energetyk – ożywia organizm, dodaje energii i siły do działania.

Kombucha – herbata z żywymi kulturami bakterii

Wiesz już, co to jest kombucha i jakie cudowny grzyb ma właściwości. Dowiedz się też, czemu herbata kombucha zawdzięcza właściwości zdrowotne.


Za dobroczynne działanie odpowiadają przede wszystkim SCOBY. Kombucha (naturalny napój energetyzujący) jest pełen dobrych kultur bakterii (tzw. probiotyków). Jest bogata w żywe kultury bakterii (dla dorosłych i dzieci) oraz drożdże z rodziny Lactobacillus, Acetobacter, Gluconacetobacter, Pediococcus i Saccharomyces. To głównie dzięki nim wykazuje herbata z kombucha właściwości zdrowotne: wspomaga procesy trawienne oraz detoks organizm z toksyn, pasożytów i szkodliwych drobnoustrojów, pomaga obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Kombucha jako naturalny napój izotoniczny

CUDO Kombucha (żywa herbata) to nie tylko naturalny energetyk, ale również niepasteryzowany, izotoniczny napój kombucha. Co to jest? Dzięki obecności SCOBY, kombucha zapewnia szybkie i skuteczne nawodnienie organizmu oraz utrzymanie odpowiedniego stężenia składników mineralnych w ciele. Kombucha z Yerba Mate, z kawy czy z herbatą zieloną doskonale nawadnia ciało, orzeźwia i gasi pragnienie. Naturalny napój izotoniczny sprawdza się idealnie szczególnie w gorące dni, gdy organizm szybciej się poci, a przez to potrzebuje lepszego i efektywniejszego nawodnienia.

 

Oczyszczanie organizmu z kombuchą

Interesują Cię naturalne napoje i preparaty na oczyszczanie organizmu? Niepasteryzowana CUDO Kombucha zawierająca żywe kultury bakterii dla dorosłych w istotny sposób wspomaga proces wydalania toksyn, a tym samym oczyszczanie krwi i organizmu. Napój energetyczny naturalny wspiera procesy detoksykacyjne w ciele. W badaniach z udziałem zwierząt laboratoryjnych stwierdzono ponadto, że kombucha wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Zacznij z nami współpracować

SPRAWDŹ