fbpx

Jeden napój, wiele możliwości – rodzaje kombuchy

Pomimo tego, że sam proces fermentacji herbaty zawsze przebiega podobnie, w jego efekcie mogą powstawać napoje zróżnicowane pod względem składu, koloru, a przede wszystkim smaku. Od czego jednak zależą smaki kombuchy? Czym różnią się poszczególne jej rodzaje? Oto co warto wiedzieć na temat odmian fermentowanej herbaty!

Kombucha – smaki a sposób wykonania

Kombucha, jako żywy napój, w którego powstawaniu biorą udział symbiotyczne kultury bakterii i grzybów określane mianem SCOBY, potrzebuje do fermentacji ściśle określonych warunków i substancji odżywczych. Przebieg tego procesu może się jednak nieco różnić w zależności od użytych składników oraz warunków, w jakich ma on miejsce.

Do wykonania podstawowej wersji kombuchy nie trzeba wiele – wystarczy woda, herbata dobrej jakości, cukier lub jego substytut oraz SCOBY, który przetworzy cukry proste, teinę, kofeinę oraz azot, wytwarzając orzeźwiającą, nasyconą dwutlenkiem węgla ciecz o charakterystycznych właściwościach.

To, jaki kombucha będzie miała smak, zależy przede wszystkim od wykorzystanych gatunków herbat oraz zawartości dodatków smakowych, które zostają poddane fermentacji razem z nią. Możliwe jest również połączenie gotowego już napoju z naparami oraz sokami owocowymi, co pozwala tworzyć bardzo ciekawe kompozycje smakowe.

Jakie są rodzaje kombuchy?

Obecnie kombucha jest dostępna w różnych wariantach, a do jej przygotowania można wykorzystać między innymi herbatę czarną, zieloną, białą lub oolong, kawę, zioła, a także mieszankę powyższych. Dobierając proporcje poszczególnych składników, należy mieć na uwadze nie tylko walory smakowe, ale również potrzebę zapewnienia SCOBY odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Do najpopularniejszych rodzajów kombuchy zalicza się:

  • Kombucha z czarnej herbaty – to właśnie czarna herbata najbardziej kojarzy się z kombuchą, i chociaż wykorzystanie jej liści w produkcji napoju mocno wpływa na smak, to stanowią one również źródło cennych puryn o właściwościach rozgrzewających i wspomagających krążenie krwi,
  • Kombucha z zielonej herbaty – zielona herbata sprawia, że kombucha ma smak nieco łagodniejszy, jej liście są źródłem cennych dla zdrowia polifenoli katechinowych, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo,
  • Kombucha z kawy – napój ten ma wyraźny, charakterystyczny kawowy smak, dobrze smakuje mocno schłodzony,
  • Kombucha owocowa – kombucha o smakach owocowych powstaje poprzez dodanie pulpy lub soku z owoców – to ciekawa alternatywa, która otwiera smakoszy fermentowanych napojów na zupełnie nowe doznania.

CUDO Kombucha – tradycyjny napój w nowoczesnej odsłonie

CUDO Kombucha to wyjątkowe, niepasteryzowane napoje dostępne w kilku oryginalnych smakach. W ich produkcji wykorzystywane są wysokiej jakości liście zielonej oraz czarnej herbaty, a także naturalne dodatki, które nadają jedwabistego wykończenia, nie zmieniając jednak tradycyjnego charakteru kombuchy.

Kombuche CUDO, dzięki obecności żywych kultur bakterii i grzybów, mogą być nie tylko spożywane bezpośrednio, ale także stanowić bazę do produkcji większej ilości napoju.

Obecnie oferujemy fermentowane napoje w kilku wersjach smakowych:

  • CUDO Kombucha Imbir – fermentowana herbata Oolong, wzbogacona świeżo wyciśniętym sokiem imbirowym i skórką cytryny. Jej smak jest świeży i wyrazisty.
  • CUDO Kombucha Jaśmin – ta kombucha powstaje z mieszanek 3. herbat – Assam Dikor, Daarjeeling first flush i Yunnan, a jej smak wzbogaca kwiat jaśminu, tworząc kompozycję owocowo-kwiatowym o bogatym aromacie.
  • CUDO Kombucha Lemon Hop – to kombucha z zielonej herbaty Yunnan i chmielu, dająca dość ciekawy rezultat z nutką cytrusowych aromatów. Może stanowić zamiennik dla izotoników lub piwa.
  • CUDO Kombucha Malina – wykorzystana do jej przygotowania herbata Oloong z naparem hibiskusa i pulpą z malin daje kwaskowatą, orzeźwiającą kompozycję z owocowym wykończeniem.
  • CUDO Kombucha Mango – kombucha z czarnej herbaty Assam połączona z pulpą mango jest wyjątkową kompozycją z egzotyczną nutką.
  • CUDO Kombucha Marakuja & Bergamotka – kolejna kombucha, której smak wynika z wykorzystania herbaty Oolong jako bazy. Wzmocniona pulpą z marakui i dodatkiem bergamotki smakuje łagodnie i świeżo.
  • CUDO Kombucha Czarna Porzeczka – wyrazista kompozycja złożona z fermentowanej herbaty Oolong, rozmarynu i pulpy czarnej porzeczki.
  • CUDO Kombucha Malina & hibiskus – wykorzystana do jej produkcji łagodna herbata Oloong, maliny oraz hibiskus dały w efekcie nieco kwaskową, delikatnie owocową kompozycję smakową.

Szukasz kombuchy, która Ci posmakuje? CUDO Kombucha z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom!

Pozostałe wpisy:

CUDO Kombucha – tradycyjny napój w nowoczesnej odsłonie

Chociaż sama kombucha znana jest od przeszło 2 tysięcy lat, i mogłoby się wydawać, że już wszystko na jej temat...
CZYTAJ DALEJ

Kombucha vs napoje gazowane – co lepsze?

Kombucha, z uwagi na charakterystyczny smak i nasycenie naturalnym dwutlenkiem węgla, często jest porównywana do dobrze znanych napojów gazowanych. Jednak...
CZYTAJ DALEJ

Kombucha jako napój – czy kombuchę mogą pić dzieci?

Kombucha to bez wątpienia napój o wielu właściwościach. Jednak pomimo tego, że jest bogata w rozmaite substancje, które działają dobroczynnie...
CZYTAJ DALEJ

Zacznij z nami współpracować

SPRAWDŹ