Pomimo tego, że sam proces fermentacji herbaty zawsze przebiega podobnie, w jego efekcie mogą powstawać napoje zróżnicowane pod względem składu, koloru, a przede wszystkim smaku. Od czego jednak zależą smaki kombuchy? Czym różnią się poszczególne jej rodzaje? Oto co warto wiedzieć na temat odmian fermentowanej herbaty!
Kombucha, jako żywy napój, w którego powstawaniu biorą udział symbiotyczne kultury bakterii i grzybów określane mianem SCOBY, potrzebuje do fermentacji ściśle określonych warunków i substancji odżywczych. Przebieg tego procesu może się jednak nieco różnić w zależności od użytych składników oraz warunków, w jakich ma on miejsce.
Do wykonania podstawowej wersji kombuchy nie trzeba wiele – wystarczy woda, herbata dobrej jakości, cukier lub jego substytut oraz SCOBY, który przetworzy cukry proste, teinę, kofeinę oraz azot, wytwarzając orzeźwiającą, nasyconą dwutlenkiem węgla ciecz o charakterystycznych właściwościach.
To, jaki kombucha będzie miała smak, zależy przede wszystkim od wykorzystanych gatunków herbat oraz zawartości dodatków smakowych, które zostają poddane fermentacji razem z nią. Możliwe jest również połączenie gotowego już napoju z naparami oraz sokami owocowymi, co pozwala tworzyć bardzo ciekawe kompozycje smakowe.
Obecnie kombucha jest dostępna w różnych wariantach, a do jej przygotowania można wykorzystać między innymi herbatę czarną, zieloną, białą lub oolong, kawę, zioła, a także mieszankę powyższych. Dobierając proporcje poszczególnych składników, należy mieć na uwadze nie tylko walory smakowe, ale również potrzebę zapewnienia SCOBY odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Do najpopularniejszych rodzajów kombuchy zalicza się:
CUDO Kombucha to wyjątkowe, niepasteryzowane napoje dostępne w kilku oryginalnych smakach. W ich produkcji wykorzystywane są wysokiej jakości liście zielonej oraz czarnej herbaty, a także naturalne dodatki, które nadają jedwabistego wykończenia, nie zmieniając jednak tradycyjnego charakteru kombuchy.
Kombuche CUDO, dzięki obecności żywych kultur bakterii i grzybów, mogą być nie tylko spożywane bezpośrednio, ale także stanowić bazę do produkcji większej ilości napoju.
Obecnie oferujemy fermentowane napoje w kilku wersjach smakowych:
Szukasz kombuchy, która Ci posmakuje? CUDO Kombucha z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom!